Poro─Źila s tur:
  Karakorum 2016 (Broad Peak in Gasherbrum IV)
  Aljaska
  Severna stena Hagshuja, Indijska Himalaja
  Slovenska smer z direktnim izstopom
  Turno smu─Źanje v Bernskih Alpah
  Haute Route 2014
  Chamonix, Vallee Blanche
  Prestreljeni┼íko okno
  Turna smuka - Vi┼íevnik
  Pre─Źenje Stor┼żi┼íke skupine
  Smer Livada (Jerebica)
  Jalovec
  Slovenska smer (Triglav)
  Aschenbrenner - Travnik
  ┼álosarska smer - Triglav
  Monte Rosa
  Triglav
  Vzponi nad Saas Feejem
  Nem┼íka smer (Triglav) 23.7.2013
  Mont Blanc (6.-8.7.2013)
  Turna smuka na Mt Blancu (12.-13.5.)
  Turna smuka na Grossglocknerju (11.-12.4.2013)
  Turna smuka okoli Prestreljenika
  Te─Źaj lednega plezanja in turno smu─Źanje
  Pr┼íi─Ź nad Zelenico
  Zimski Steber reve┼żev (12.1.2013)
  Kamnitnik (25.10.2012)
  Zeleni┼íke ┼ápice
  Kuffnerjev greben
  Haute Route trek
  Ferate v Dolomitih 20. - 22.6.2012
Domov
Plezalni teŔaji Gorsko vodniÜtvo kontakt
  Aljaska  
  20.6.2015  
  Plezalca: Luka Lindi─Ź, Ale┼í ─îesen

Med lansko jesensko alpinisti─Źno odpravo v Indiji se je porodila ideja o obisku Aljaske. Nih─Źe od naju ┼íe ni bil tam in ┼íe preden smo se vrnili z Indije, je bilo jasno, kam bova z Luko potovala to pomlad. Organizacijsko odprave na Aljasko navadno niso prezahtevne, kar je bila ?e kako dobrodo┼íla sprememba v primerjavi z vso birokratsko kolobocijo z lansko Indijo. Po slabih treh dneh od slovesa z doma─Źimi na brni┼íkem letali┼í─Źu sva ┼że kopala prostor za najin ┼íotor na ledeniku Kahiltna. Za kuhinjo nisva imela primernega ┼íotora, zato sva jo zgradila kake tri metre pod snegom, ki je bila tako uporabna tudi kot solidno zaveti┼í─Źe med slabim vremenom. Nekaj ur po pristanku na ledeniku, ravno ko sva si za silo uredila bazni tabor, naju je zajelo nekajdnevno slabo vreme. Ne bi nama bilo hudega, ─Źe ne bi bila tako neu─Źakana plezanja.
 
 
 
 
   

Aklimatizacija
Najin prvi aklimatizacijski vzpon je bil JZ greben na Mt Frances. Smer ni vi┼íek zahtevnega plezanja, nudi pa u┼żitke v vseh plezalnih prvinah. Ker sva smer plezala prva po slabem vremenu, jo o─Źistila snega na klju─Źnih mestih in naredila globoko gaz na la┼żjih prehodih, je bil vzpon ┼íe toliko bolj polno do┼żivet. Po dnevu po─Źitka odbrziva ┼íe na vi┼íjo, a manj tehni─Źno zahtevno Kahiltna Queen. Med dostopom in sestopom sva vratove stegovala proti severni steni Mt Hunterja in dobila dobre ob─Źutke o razmerah v steni.
 
JZ greben Mt Francesa (Aljaška ocena IV, 5.8)
 
Foto: Luka Lindi─Ź Foto: Luka Lindi─Ź
 
 
Vr┼íni greben Mt Francesa je poln velikih sne┼żnih opasti Na vrhu Francesa z Mt Hunterjem v ozadju.
 
Z stena Kahiltna Queen
 
 
  

Mt Hunter (Begguya)
Po nekaj slab┼íega vremena in tudi zaslu┼żenega po─Źitka sva se natovorila s precej skalne opreme in sredi no─Źi zapodila v S steno Hunterja. Ogledano sva imela novo linijo desno od Francoske smeri, ki je na pogled ponujala sicer zahtevne, a narejene prehode. Po za─Źetnih 100 metrih la┼żjega terena sva zavila v prve probleme nove linije, ki so se zelo hitro izkazali za pretrd oreh. Sne┼żni trakovi, ki so od dale─Ź obljubljali zanimivo plezarijo, so ponujali zgolj nepredelan sneg na gladkih granitnih plo┼í─Źah in bili tako za plezanje neu┼żitni. Tako sva se odlo─Źila zaviti nazaj v levo v globok ozebnik, ki predstavlja spodnji, la┼żji del Francoske smeri. Nekaj razte┼żajev je presenetljivo strmih in naredijo plezanje navdu┼íujo─Źe. Manj navdu┼íujo─Źe so bile ┼ítevilne dolge pre─Źnice v osrednjem delu smeri, ki so ponudile zmerno naklonino in ubijajo─Źe trd stekleni led, kar plezanja ni naredilo prav ni─Ź spro┼í─Źenega. Zgornji del smeri pelje prek osrednjega dela zadnje strme skalne bariere, kateri se vse ostale smeri ognejo dale─Ź v desno. Ker sva bila na nogah ┼że preko 20 ur, naju je posko─Źnost ┼że malo minila. Po─Źasnej┼íemu napredovanju so bili v pomo─Ź tudi vse ┼ítevil─Źnej┼íi pr┼íni plazovi, ki nama jih je po┼íiljal ju┼żni veter. Dan, oziroma ve─Źer sva sklenila dobrih 100 metrov nad izstopom smeri na vr┼íno pobo─Źje, po okoli 24 urah od za─Źetka avanture z baznega tabora. Zasilno zavetje sva si na┼íla pod previsnim balvanom. Spalnih vre─Ź nisva imela. Edina oprema za bivakiranje je bila tanka dvojna bivak vre─Źa in alu folija. Kljub temu naju alja┼íki mraz ni preve─Ź tresel. Bolj sva se tresla ob megli in snegu, ki sta naslednje jutri prihajala z juga. Vremenske razmere nama tako niso dovolile varnega vzpona na sam vrh Hunterja in tako sva za─Źela s sestopanjem malo nad sne┼żno opastjo, ki na nek na─Źin lo─Źuje plezalni in pohodni┼íki del vzpona na Mt Hunter. Sestopa prek ve─Ź kot 1500 metrov visoke stene nisva podcenjevala. ┼áe zlasti, ker sva se zaradi plazovne varnosti odlo─Źila za sestop po smeri Bibler-Klewin, katere nisva poznava. Kljub ob─Źasni gosti megli sva ostala zbrana in v slabih sedmih urah sva brez navigacijskih zapletov ┼że zvijala vrvi pod steno.
 
Mt Hunter, Francoska smer (Alja┼íka ocena VI, 90┬║, M6, 1500m) Foto: Luka Lindi─Ź
 
Foto: Luka Lindi─Ź
 
 
Foto: Luka Lindi─Ź
 
Foto: Luka Lindi─Ź
 
Foto: Luka Lindi─Ź Po 23 urah plezanja v Mt Hunterju.
 
Foto: Luka Lindi─Ź  

 
Med spustom s Hunterja sva bila o─Źarana nad najino sestopno smerjo in tako je nenadoma postala ena izmed najinih potencialnih ciljev za naslednje dni. Na ┼żalost so za─Źele razmere krojiti nenavadno visoke temperature, ki so se obdr┼żale tudi preko no─Źi. Temu primerno sva prikrojila najine plane in po nekaj dneh po─Źitka lahkih nog in lahkih nahrbtnikov vstopila v smer Deprivation, ki je speljana po desni strani mogo─Źne S stene Hunterja. Po hitro preplezanih 350 metrih naju je nepri─Źakovano ustavil kraj┼íi strmi odstavek odstopljenega gnilega ledu. Kot vedno do sedaj, sva dala prednost varnosti in sestopila nazaj pod steno. S tem je bila tudi zaklju─Źena vsakr┼ína nadaljnja aktivnost v steni Hunterja, kar je bila edina logi─Źna posledica nastalih razmer. Najine kasnej┼íe aktivnosti na sicer la┼żjem terenu je prekinilo slabo vreme, ki pa ni prineslo ni┼żjih temperatur. Tako sva se odlo─Źila odpravo pred─Źasno kon─Źati in se teden dni predhodno vrniti domov.
 
Optimisti─Źni za─Źetek v smeri Deprivation (Mt Hunter) Zgolj po nekaj urah sva v smeri Deprivation zaradi varnosti obrnila in se vrnila v bazni tabor.
 
Tik pred koncem odprave sva naredila no─Źni vzpon na Mt Crosson. Vzpon se je zaklju─Źil malo pod vrhom zaradi prihoda vremenske fronte. Na vzhodnih pobo─Źjih Mt Crossona Talkeetna
 
   

 
Kljub vsemu sva lahko zadovoljna z izkupi─Źkom, predvsem pa z Aljaske odhajava z dobrimi izku┼ínjami in do┼żivetji in najpomembneje, polna motivacije. Zahvaljujeva se Planinski zvezi Slovenije za izkazano finan─Źno podporo, ki je pripomogla k realizaciji ideje o tej odpravi.
 
     
 

English

Kontakt:
info@cesen.com
031 397 962